Der skal Viniglas, men hvad med at bruge vin i maden, som det skønneste krydderi?

dec 9, 2020Ingen kategori0 Kommentarer

Bruger du vin i maden bliver retten mere duftende og velsmagende, men hvilke vin skal man vælge? Og hvad med resterne? Her får du et par gode ideer!

Vin i mad er slet ikke så tosset. Og nu hvor efteråret og vinteren sætter ind, så er der altså ikke noget bedre end en lækker simreret, hvor kød og grøntsager har ligget i timevis og suget smagen til sig fra en vin. Som krydderi og smagsgiver kan vin og andre alkoholiske drikke noget ganske særligt som ingen andre ingredienser kan.

Noget er syrlig eller krydrede med en skøn aroma.

Naturligvis er det ikke ligegyldigt, hvilke vine du vælger at bruge i din fond, gryderet, eller fiskeret.

Verden er fuld af spændende vine, men en rødvin er som bekendt ikke bare en rødvin – for en rødvin kan både løfte en ret til nye og uanede højder eller den kan ødelægge din ret for altid.

Husk på disse simple gode råd!

Balancen er vigtig

Vin giver smag og aroma i din ret. Og den grundlæggende smag af den alkoholiske drik, du vælger at hælde i din mad, bevares, hvis retten ikke har kogt i timevis.  Derfor skal du være opmærksom på, ikke at hælde en krydret og tung rødvin i en simreret, hvor man også gerne skulle kunne smage de andre ingredienser.

En balanceret rødvin som Merlot eller Pinot Noir, der ikke er tung eller meget tør, egner sig derfor bedst. Det betyder, at du sagtens kan bruge en drikkebar vin til en halvtredser i din mad. Gå langt udenom de tunge vine med et højt indhold af garvesyre.

Tør eller sød hvidvin

Som udgangspunkt bruger vi ofte citronsaft i de fleste fiskeretter. En god, tør hvidvin som Sauvignon Blanc eller den friske Pinot grigio giver samme effekt som syren fra citronen, men en væsentlig større aroma og meget bedre konsistens. Da fisk ofte er fede i smagen, skal hvidvinen helst være temmelig syrlig for at balancere smagen.

Og mange tager fejl når de hælder en sjat rødvin i den italienske bolognese, for her skal du i stedet for bruge en tør hvidvin som fx en Chardonnay i – og som sagt ikke rødvin.

Mariner kødet mørt med vin

Du får både mere velsmagende og mørt kød, hvis du marinerer i vin blandet med olie og andre krydderier. Her er tommelfingerreglen, at grøntsager og lyst kød som gris, kylling og fisk skal marineres i hvidvin, mørkt kød som vildt og okse skal marineres i rødvin.

Nyd resterne

Brug fryseren og sørg for at frys dine slatter i isternings bakken, på den måde viol du altid kunne pifte en ret eller lække sauce op med en lille slat vin i din madlavning. 

Tidligere indlæg :

0 kommentarer

Indsend en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

jQuery(function(){ });